🚑 Infekčná peritonitída mačiek (FIP) 🐱

🩸Infekčná peritonitída mačiek je spôsobovaná mačacím koronavírusom a vyskytuje sa vo všetkých prostrediach. FIP je súčasťou organizmu vysokého percenta mačiek, no toto ochorenie sa rozvinie iba u určitej časti populácie. Vírus sa dá zničiť bežnými dezinfekčnými prostriedkami.

Najjednoduchšia cesta nákazy je prostredníctvom fekálnych 💩výlučkov nakazených mačiek. Prenos slinami 👅alebo počas gravidity je relatívne ojedinelí. Rozvoj ochorenia závisí od sily imunity konkrétnej mačky.

Ochorenie má suchú a 💧vlhkú formu. Vlhká forma je charakteristická hromadením tekutiny najmä v brušnej dutine ale aj zápalom ciev. Suchá forma spôsobuje
💉zväčšovanie obličiek
💉chronické hnačky
💉 zdurenie lymfatických uzlín.

So suchou formou ochorenia je možné zabezpečiť mačke relatívne dlhý ⏰a spokojný ✅život pod veterinárnym dohľadom.

V prípade vlhkej formy je perspektíva otázna a individuálna, väčšinou je však smrteľná 🚫. Diagnostika sa vykonáva pomocou vyšetrenia krvi. 🩸

Prognóza ochorenia nebýva ⛔ veľmi dobrá, pretože suchá forma je ťažko diagnostikovateľná a pri vlhkej je už väčšinou neskoro. Preto sa v mnohých prípadoch zvažuje eutanázia, no až po jednoznačnom diagnostikovaní ochorenia. Do domácnosti, kde sa vyskytlo takéto ochorenie sa odporúča priniesť ďalšiu mačku až minimálne po 2 mesiacoch.