Demodikóza 🕷

❌ Demodikóza je kožné ochorenie spôsobené parazitom Demodex canis. Tento malý parazit prirodzene žije v koži psa, konkrétne v korienkoch srsti, no ak má vhodné podmienky, veľmi rýchlo sa množí a spôsobuje závažné problémy s kožou 😰.
🐾 Najčastejšie dochádza k prenosu z matky na šteniatka a nákaza v staršom veku je veľmi ojedinelá. Ak sa šteniatkam následne oslabí imunita, problém je na svete ‼️
➡️ Demodex sa prejavuje vypadávaním srsti na labkách, tvorbou charakteristických šupiniek a začervenaním v mieste vypadávania srsti 📍
➡️ Podľa typického vzhľadu sa mu hovorí aj červená prašivina.
➡️ Koža je pri nákaze červená a zároveň pokrytá “prašivými” šupinkami.
➡️ Demodex však NESVRBÍ. Teda, aspoň nie sám o sebe. Ak si psík na miestach vypadanej srsti vytvorí ranky, dostane sa do kože sekundárna (iná) infekcia ♨️ a vtedy to už veru svrbí.
➡️ Rozlišujeme dve formy: lokalizovanú a generalizovanú. Lokalizovaná forma sa nachádza len na určitých miestach tela. Ak ale nákaza pretrváva, prechádza do generalizovanej formy, čo znamená, že parazit je rozšírený po celom tele zvieratka 🐶.
🩺 K záveru, že psík má rozšíreného demodexa príde veterinárny lekár rýchlym vyšetrením kožného zoškrabu🩸, kedy sa odoberie vzorka vrchnej vrstvy kože a pod mikroskopom🔬 sa v prípade rozšírenia demodexa ukážu neželaní chrobáčikový návštevníci.
⚔️Okamžite je nutné zahájiť liečbu vo forme antiparazitných prípravkov, dezinfekčných kúpeľov a prípadne antibiotík 💊. To už ale veterinárny lekár všetko naplánuje.
⏰ Nevyhnutné je aj dodržiavať nariadené kontroly aby bol demodex pod kontrolou a mohli sa zaznamenať pokroky v liečbe.
🏆 Keď raz psík prekoná demodikózu, žiaľ, neznamená to že sa viac krát nenakazí. Môže sa tak stať po opätovnom výraznom oslabení jeho imunity 🦠.
❓To, že demodikóza sa prejavuje začervenaním kože ale hneď neznamená, že v prípade začervenania ňou trpí aj váš psík.
👨‍⚕️ Pri akýchkoľvek problémoch vždy treba vyhľadať veterinárneho lekára aby urobil všetky potrebné vyšetrenia. Demodex totiž nie je jediný návštevník, ktorý spôsobuje začervenanie kože.  🤷‍♀️