Koronavírusová choroba psov

V prvom rade je nevyhnutné spomenúť, že NEJDE O VÍRUS COVID-19

Ide o akútne a veľmi nákazlivé ochorenie psov, ktoré sa prejavuje enteritídou (zápal tenkého čreva). Ochorenie je sprevádzané akútnymi hnačkami, anorexiou a apatiou či zvracaním. Príznaky však môžu byť rôznorodé a závisia najmä od pridružených infekcií.

Psí koronavírus (CCV) je prenášaný výkalmi a k nákaze môže dôjsť aj konzumáciou kontaminovaného krmiva alebo vody. Veľmi často sa vyskytuje spoločne so psím parvovírusom. Inkubačná doba trvá 1-4 dni. Dochádza k poškodzovaniu steny tenkého čreva. Na rozdiel od parvovírusu, pri tomto ochorení sa v stolici krv vyskytuje len veľmi zriedkavo.

Ochorenie samotné väčšinou nie je vysoko smrteľné, no v kombinácií s parvovírusom je vysoko smrteľné, pretože narušené časti čreva koronavírusom sú ideálnym miestom na „vyčínanie“ parvovírusu.

Na diagnostiku ochorenia sa na ambulanciách veterinárnych lekárov využívajú antigénové testy s výterom z rekta. Bežne u psov nakazených LEN týmto vírusom dochádza k spontánnemu vyliečeniu, podávajú sa len prípravky proti hnačke a zvracaniu, teda liečia sa len príznaky ochorenia. Problém nastáva pri nákaze aj parvovírusom zároveň. Rizikové sú taktiež aj najmladšie vekové kategórie šteniat, kde je úmrtnosť veľmi vysoká.

Na toto ochorenie je možná vakcinácia, avšak nemusí byť účinná. Pes, ktorý je vakcinovaný môže vírus prenášať bez klinických príznakov na iné jedince.

P.S. Takže nie, psí koronavírus nie je vôbec to isté ako Covid-19. My chodíme na výter z nosa a psíky na výter z rekta.