⛔ Pyometra u sučky

❓ Dnes by sme Vám chceli priblížiť jedno z rizík, ktoré môžu nastať u nekastrovaných feniek, pretože ešte stále si veľa ľudí myslí, že tento zákrok je neprirodzený, nejak fenke ubližuje, o niečo ju ukráti.

👉 Názov ochorenia zodpovedá problému, ktorý opisuje a to je hnisavá náplň v maternici. Toto ochorenie patrí k najzávažnejším a najčastejším problémom, s ktorými sa psíčkari stretávajú. Ide o vážne život ohrozujúci stav ‼️

V maternici sa začne hromadiť hnis, ktorý spôsobuje tvorbu látok, nebezpečných pre organizmus. Krvnou cestou sa tieto látky dostávajú do krvného obehu 🩸 a postupne spôsobujú intoxikáciu (otravu) celého organizmu, sepsu (otravu krvi) až smrť zvieraťa. 🐕 Pyometra sa môže vyskytnúť u každej dospelej sučky, ktorá nepodstúpila sterilizáciu.

💉 K „nákaze“ dochádza cez krčok maternice, ktorý je v určitom štádiu cyklu otvorený a tak umožňuje presun patogénov medzi pošvou a maternicou. Po ukončení tejto fázy sa pôsobením progesterónu menia podmienky v maternici a keď sa to všetko vezme ako celok, dochádza k zvýšenému množeniu baktérií  🧪  ktoré do maternice prenikli cez otvorený krčok. Tieto zmeny ktoré v maternici nastávajú sa tak v stále hromadia a hromadia, preto riziko tohto ochorenia rastie so zvyšujúcim sa vekom fenky. ⌛

📌 Žiadne špecifické prejavy pre toto ochorenie neexistujú, preto je nevyhnutné na túto možnosť myslieť u každej nesterilizovanej feny. Ak je krčok maternice otvorený, hovoríme o takzvanej otvorenej pyometre a vtedy je pozorvateľný aj hnisavý výtok z pošvy. Ide o šťastie v nešťastí, pretože maternica je menej zaťažená a ochorenie je miernejšie, nakoľko nahromadený hnis môže vytekať von.

📌 Pri zatvorenej forme je to ale horšie, pretože všetký nebezpečné látky sa v maternici hromadia a medzi najčastejšie prejavy patria nechutenstvo, horúčky, polyúria-polydipsia (nadmerné prijímanie tekutín a nadmerné močenie), hnačky, zvracanie či nafúknuté bruško, ktoré je následkom plnenia maternice. Často sa však tieto prejavy dajú pomýliť v tráviacimi problémami, pretože nie je prítomný výtok.

❓ Ako veterinár zistí, že ide o pyometru? Základom dobrej diagnostiky sú vždy, aj v tomto prípade informácie od majiteľa. Ďalej veterinárny lekár vyšetrí sučku sonom, odoberie krv a tak vie určiť diagnózu tohto typu 🔬

💊 Možnosti liečby sú dve, buď sa zaháji farmakologická liečba, ktorá sa sústreďuje na uvoľnenie krčka. To je dôležité z hľadiska odstránenia nahromadeného hnisu. Samozrejme nevyhnutná je aj antibiotická liečba. Toto riešenie je vhodné najmä vtedy, ak je pacient pre uvedenie do narkózy rizikový. Rovnako je toto riešenie vhodnejšie pre chovné feny. 🩺Najvhodnejším a definitívnym riešením tohto problému je ale chirurgický zákrok, pri ktorom sa odstráni maternica aj vaječníky. Okrem toho že ide o liečebný proces, ide aj o prevenciu pred ďalším opakovaním tohto problému.

📚 Najsmutnejšie na tom je, že je veľmi jednoduché predísť tomuto život ohrozujúcemu problému, no v súčasnosti je ešte stále veľa majiteľov, ktorí svoju fenku jednoducho vysterilizovať/vykastrovať nedajú a neuvedomujú si, že práve oni môžu rozhodnúť o tom, či sa budú musieť s týmto problémom niekedy pasovať. Preto stále, jasne a dokola opakujeme, KASTRUJTE ‼️🙏

*Obrázok (schematické znázornenie reprodukčných orgánov u zdravej feny a u feny postihnutej pyometrou) je síce v angličtine, no pre lepšiu predstavu o akú záťaž a problém ide, sme Vám aspoň schematicky chceli ukázať, k akému nadmernému naplneniu môže dôjsť. Uznáte sami, že ide o niekoľko násobné, enormné zväčšenie orgánu, ktorý je navyše plný toxických látok, ktoré v prípade zanedbania problému veľmi rýchlo spôsobujú smrť.