🆘️ Môj pes ide na operáciu! 🆘️

🐕 Každý z nás, zvieratkomilov spozornie, keď sa dozvieme, že náš miláčik potrebuje chirurgický zákrok. Samozrejme sú také, ktoré si vyberieme sami, ako napríklad kastrácia, no aj pri nich treba dodržať základné zásady pred a po operácií. 👉 V tomto krátkom článku by sme Vám chceli priblížiť, ako jednoduchšie zvládnuť so svojím domácim miláčikom chirurgický zákrok akéhokoľvek druhu tak, aby ste neboli v strese vy a v rámci možností ani Váš parták.

☝ Samozrejme, každý veterinárny lekár vás bude usmerňovať, povie vám čo a ako, bude sa pýtať. No aby ste boli pripravení odpovedať, máme pre vás pár bodov, ktoré určite bude nutné pred samotnou operáciou uviesť:

📌 Aký má psík problém, kedy problém nastal, popis príznakov
📌 Ak psík užíva lieky, tak aké a ako dlho
📌 Ak psík prekonal iné ochorenia, treba uviesť aké, prípadne aj aké lieky užíval 💊 (či nastali reakcie na niektoré lieky, či máte skúsenosti s daným liekom u svojho zvieratka)
‼️ Pri dohode termínu zákroku myslite na to, že po operácií bude psík potrebovať vašu starostlivosť a opateru viac ako za bežného dňa, preto odporúčame vybrať taký termín, kedy sa mu vy alebo iný člen rodiny budete môcť naplno venovať. 🤷‍♀️ Ako dlho, to záleží od druhu konkrétneho zákroku.

💉 Predoperačná starostlivosť:
👉 Pred každým plánovaným zákrokom je nutné dodržanie hladovky. Takže aj keď bude váš pes akokoľvek smutne pozerať, nemôže dostať ani ten jeden plátok šunky. Verte, je to pre jeho dobro a pohodlie.
👉 Misku s vodou psíkovi nechajte, stačí keď prestane piť hodinku – dve pred zákrokom a následne ho pred vstupom do ambulancie vyvenčíte.
👉 Dostavte sa včas! Ale to poznáme aj z bežného života.
👉 Určite si pripravte niečo bezpečné a pohodlné na transport vášho pacienta domov, prípadne aj pomocnú silu, pretože po operácií psík ešte nebude schopný sám si odkráčať po vlastných až domov

💉 Pooperačná starostlivosť:
👉 Ak už ste doma, pomaly sa preberáte z narkózy a už počujete to jemné kvílenie, veď čo mu to urobili za hroznú vec, že on teraz musí len ležať, najdôležitejšie je, aby ste dbali na podávanie liekov 💊💊 presne tak ako to určil veterinár. V opačnom prípade by ste len zbytočne predĺžili dobu liečenia.
👉 Nevyhnutné je aj dodržať plánované kontroly, ⌛ aby ste predišli zbytočným komplikáciám.
👉V prípade akýchkoľvek pochybností kontaktujte veterinárneho lekára, prípadne rovno navštívte jeho ambulanciu. 🩺
👉 Vodu môže psík, aj ostatné zvieratá prijímať hneď po zákroku, strava sa odporúča až na druhý deň 🍖. Určite ale začnite mäkkou stravou ako sú rôzne konzervy, salámky, prípadne varená strava. 🥫Granulky si odložte o také 2 dni. Dôvod je jednoduchý a to, aby sa zbytočne nenamáhal organizmus a v prípade zákrokov na brušnej dutine, aby nedochádzalo zbytočne k napínaniu zošitej kože, prípadne k roztrhnutiu stehov.
👉 Pohyb po operačnom zákroku sa odporúča postupný, a teda prvý deň čo najviac kľudu a neskôr pomaly pridávať na intenzite a záťaži. 🙄Samozrejme do doby kým sa vyberú stehy sa psík nemá namáhať skákaním ani prudkým behaním či bláznením s inými psami. 🦴 Sú však niektoré výnimky, kde sa pohyb vyžaduje čo najskôr, to vám ale upresní veterinárny lekár po konkrétnom zákroku.
👉 Určite dostanete k vášmu pacientovi aj pooperačný golier alebo košieľku, ktoré sú nevyhnutné na správne hojenie rany, aby si psík nemohol ranu „rozobrať“. V prípade že ho budete mať nonstop pod dozorom a nezvláda dobre takéto obmedzenia, môžete mu ho zložiť, no neodporúča sa to. Určite sa pokúste prežiť život s golierom čo najdlhšie, ide predsa o dobro, pohodlie a zdravie vášho parťáka.

😇 No a o pár dní budete už len spomínať na tie dni a noví plne stresu, v ktorom ste nakoniec boli viac vy ako váš štvornohý kamarát 🤣

🏆 Ale gratulujeme vám, zvládli ste vašu spoločnú operáciu 🏆