👉🏻 V lete sa pred horúčavami snažíme všemožne schladiť. Stúpajúca teplota však ohrozuje aj našich domácich miláčikov. Treba myslieť na to, že prehriatie zvierat môže mať už v priebehu krátkej chvíle fatálne následky. O to viac, že zdravie a dobrý stav domáceho zvieraťa je na našej zodpovednosti a starostlivosti. 👈🏻

🌡 Termoregulačné mechanizmy pritom môžu zlyhať dokonca už po krátkej prechádzke po horúcom asfalte.
❓Ako sa prehriatie psa prejavuje?
❓Ktoré ďalšie zvieratá sú najviac ohrozené?
Tento stav je dôležité rozpoznať už podľa základných príznakov a podniknúť rýchle kroky k ochladeniu zvieraťa. Myslite preto na prevenciu prehriatia a užívajte si pekné dni bez zbytočných komplikácií.

Prehriatie, vyčerpanie z tepla alebo aj úpal sú veľkým rizikom predovšetkým pre psov. Jedným z dôvodov je aj ich naviazanosť na aktivity človeka. V dobrej vôli so sebou vezmete psa na prechádzku k rieke, no podceníte horúci asfalt alebo jeho vyšší vek a z venčenia sa stane boj o život. Riziko však hrozí aj ďalším domácim zvieratám. Ak klietku s morským prasiatkom alebo bytovým králikom premiestnite pri upratovaní na slnečný parapet a odídete do práce, poobede vám už zostanú iba oči pre plač.

Pri chove domácich zvierat dodržujte základné zásady:
💡Všetky zvieratá by mali mať k dispozícii misku s vodou. Počas horúcich dní hneď niekoľko, ak by niektorú z nich počas vašej neprítomnosti prevrhli.
💡Klietky s hlodavcami, králikmi a exotickým vtáctvom umiestnite v domácnosti na miesto, kde cez deň priamo nesvieti slnko.
💡Neuväzujte psa na reťaz a ak musí byť vo voliére, dbajte na to, aby mu poskytovala dostatok tieňa, no zároveň cez ňu prirodzene prúdil vánok, ktorý ho ochladí. Plechové prístrešky sa v lete menia na horúce peklo.
💡Ak máte dlhosrstého psa, jeho srsť pravidelne vyčesávajte alebo skráťte na letný strih.
💡Niektoré psy zbožňujú kúpanie. Bazén pre psov sa postará o perfektné ochladenie aj zábavu v letných dňoch.

🌡🌡 Hypertermia u psov 🌡🌡
Poďme sa spoločne pozrieť na stav, ktorý sa vyskytuje najčastejšie, a to je prehriatie psa, alebo inak aj hypertermia. Bežná teplota psa sa pohybuje v intervale od 38,3 °C do 39 °C. Pri teplote nad 41 °C už môže dôjsť k nezvratnému poškodeniu zdravia až úhynu zvieraťa. Psy sa pritom prehrievajú rýchlejšie ako ľudia. Nepotia sa totiž pokožkou, ktorá by ich ochladzovala. Teplo z tela odvádzajú vyplazeným jazykom a zrýchleným dýchaním. Spolu s tým sa zvyšuje slinenie, ktoré prispieva k dehydratácii organizmu.
Vplyvom dehydratácie dochádza k zahusteniu krvi. Takto hustá krv kladie veľké nároky na výkon srdca. Srdce rýchlejšie bije a zhoršuje sa tiež okysličenie ďalších orgánov. Vplyvom úpalu bývajú najviac poškodené bunky mozgu, pečene a orgánov tráviacej sústavy. V najkritickejšom stave dochádza k spomaleniu krvného obehu, krv stagnuje v kapilárach a zráža sa. Začne presakovať do podkožia a vnútorných orgánov. Nastupuje bezvedomie, kolaps a multiorgánové zlyhanie.

📍Aké sú príznaky prehriatia u psa? 📍

Našťastie, príznaky prehriatia sa dajú veľmi rýchlo rozpoznať. Môžeme zakročiť v krátkom čase a život psa zachrániť. Patrí sem predovšetkým:

🆘 zrýchlené, sťažené dýchanie s vyplazeným jazykom;
🆘 neprimerané slintanie (husté sliny, pena);
🆘 ňufák má horúci a suchý;
🆘 teplota v konečníku je vyššia ako 40 °C;
🆘 poliháva na neprirodzenom mieste bez reakcie na zavolanie alebo povely, dokonca aj počas prechádzky;
🆘 pes je nervózny, podráždený, malátny;
🆘 má rozšírené zreničky a tmavo červený jazyk;
🆘 môže zvracať a hnačkovať (vo vážnom stave sa objavuje krvácanie z konečníka).

💊🩸Prvá pomoc pri prehriatí psa

Psa premiestnite na chladnejšie miesto, nie však do závetria. Aj jemný vánok pomôže s prirodzeným chladením. Položte ho na chladnú dlážku, mokrý uterák alebo chladiacu podložku pre zvieratá.
Na labky, slabiny, vnútornú časť brucha a stehien použite mierne studené obklady. Pozor, nie úplne ľadové! Mohli by spôsobiť teplotný šok. Pes nemusí pochopiť vašu snahu, v strese ujde a ešte viac sa vyčerpá.
Ak máte poblíž jazero, bazénik alebo hoci len starú cínovú vaňu na záhrade, dovoľte psovi, aby sa schladil. Neponárajte ho celého, ani ho do vody nehádžte. Môže dôjsť k zástave srdca.
Po malých dúškoch mu dávajte piť vlažnú vodu (ak odmieta, použite striekačku). Nedovoľte mu piť hltavo! Jeho organizmus je vyčerpaný. Veľa vody naraz by spôsobilo zvracanie a ešte väčšiu dehydratáciu.
Pravidelne kontrolujte teplotu a snažte sa ju znížiť pod 39 °C. Po poskytnutí prvej pomoci okamžite kontaktujte svojho veterinára. Hoci sa pes môže už po pár hodinách zdať v poriadku, následky poškodenia vnútorných orgánov sa môžu prejaviť až neskôr.