🎇❌ ZVIERATÁ NA SILVESTRA ❌🎇

Silvestrovské a novoročné oslavy každoročne sprevádzajú petardy, ohňostroje a žiariacu oblohu plnú farebných svetiel. Voľne žijúce zvieratá sú síce zvyknuté na záblesky a hromy pri búrke, napriek tomu sú pre nich ohňostroje stresujúce. Čo na ohňostroje a petardy hovoria domáci maznáčikovia? A ako ich najlepšie na silvestrovské oslavy pripraviť?

❓AKO ZVIERATÁ PREŽÍVAJÚ SILVESTROVSKÉ OSLAVY? ❓

Reakcie na petardy a ohňostroje sú u zvierat veľmi individuálne. Záleží aj na charaktere vášho domáceho maznáčika. Je možné, že máte šťastie a váš pes alebo mačka vníma posledný deň v roku ako každý iný a strávi ho pokojne spiace v pelechu. Bohužiaľ nie všetci miláčikovia sú na tom rovnako. Psy aj mačky majú mnohonásobne vyvinutejšie zmysly, predovšetkým sluch, a preto je pre nich hluk petárd výrazne silnejší a bolestivejší, a môže dokonca viesť aj k trvalému poškodeniu sluchu. Vystresovaní psy aj mačky navyše často na výbuchy reagujú útekom, a potom už netrafia domov. Ohňostroje a petardy desia nielen domácich miláčikov, ale aj voľne žijúce zvieratá a spôsobujú im veľký stres, veľakrát sa v panike snažia utiecť, a môžu si tak spôsobiť aj vážne poranenia.

❓AKO ROZPOZNÁTE, ŽE JE VÁŠ PES V STRESE?

Podľa čoho spoznáte, že je váš pes zo silvestrovských osláv v strese? Prejavy sa môžu líšiť prípad od prípadu. Najčastejšie však psíky prejavujú stres triaškou, kňučaním, môžu byť dezorientované, nervózne pretekať očami v snahe nájsť príčinu hluku.Stres sa môže prejavovať aj tak, že pes nervózne pobehuje po byte, viac šteká, vyje alebo vrčí. Z nervozity môže ničiť topánky alebo nábytok, môže sa vydesene krčiť v posteli či v predsieni, alebo dokonca zo strachu urobiť mláčku.

❓AKO UPOKOJIŤ PSA NA SILVESTRA?

U psa je ideálne stresovej situácii predísť. Dočasne sa presunúť niekam, kde líšky dávajú dobrú noc a o ohňostroji tam nikdy nepočuli, sa ale podarí málokomu. Dobrá správa je, že vrodenú panickú reakciu má len malá časť psov. U tých je skutočne nutné držať ich po dobu silvestrovských osláv doma, a pokiaľ je to potrebné, potom po konzultácii s veterinárom nasadiť upokojujúce lieky. Väčšina psov má ale strach z ohňostroja alebo petárd len preto, že na ne nie sú zvyknutí a majú strach z neznámeho. Ale keď pes svojmu pánovi dôveruje, prekoná aj takto náročné situácie.

✅ Niekoľko tipov, ako upokojiť psa na Silvestra:

• Venčite skoro a unavte ho.
• Nenechajte psa samotného a zabavte ho.
• Pripravte mu úkryt.
• Siahnite po upokojujúcich prostriedkoch (odporúčame však všetko konzultovať s vašim veterinárnym lekárom, ktorý miláčika dôkladne pozná).

✅ Venčite skoro a unavte ho

Prechádzka tesne pred alebo po polnoci nie je dobrý nápad, na Silvestra si zabehne veľa domácich maznáčikov a niektorí z nich už nedokážu sami nájsť cestu domov. Na dlhú prechádzku bežte v čase, keď ešte toľko nehrozí odpaľovanie petárd a ohňostrojov, a radšej nepúšťajte psa z vodítka. Pokiaľ sa vám podarí psa poriadne unaviť, máte väčšiu šancu, že silvestrovské oslavy váš unavený maznáčik buď prespí, alebo jeho reakcia na petardy nebude aspoň tak silná.

➡️ Nezabudnite psovi dať obojok s kontaktom na vás, keby sa predsa len stratil. Je vhodné zaobstarať obojok aj so známkou, kde okrem mena bude uvedená adresa a kontaktné telefónne číslo. Ak by vám pes utiekol, nálezca sa s vami ľahšie spojí.
V prípade, že váš domáci miláčik má čip, skontrolujte si pravdivosť svojich údajov na stránke www.crsz.sk alebo u svojho veterinára. Ak váš miláčik zabehne, a niekto ho nájde, veľmi jednoducho sa s vami nálezca spojí pomocou kontaktu v centrálnom registri (musí navštíviť veterinára či privolať hliadku mestskej polície, ktorí čip odčítajú, a následne vás kontaktujú). Ak ste svojho miláčika ešte nezačipovali, nečakajte s tým, a ešte dnes navštívte svojho veterinára, ktorý vám zvieratko začipuje. Vyhnete sa tak nepríjemnostiam, kedy sa nálezcovia nebudú vedieť dopátrať ku majiteľovi nájdeného zvieraťa, a váš miláčik sa vám nevráti.

✅ Nenechajte psa samotného a zabavte ho

Na Silvestra svojho domáceho maznáčika nenechávajte samotného. S vami sa bude cítiť oveľa bezpečnejšie, upokojí sa, keď ho vezmete do náručia a budete mať jeho reakcie lepšie pod kontrolou. Pokiaľ vy na ohňostroj nijako nereagujete, potom vaše správanie upokojí aj psa a ten berie výbuchy a svetelné efekty ako vec, ktorej sa netreba báť. Je ideálne skúsiť psa zabaviť obľúbenou hračkou či hrou a rozptýliť ho, ako by sa vonku nič nedialo.

✅ Pripravte mu úkryt

Ak ste zistili, že váš pes alebo šteňa má strach z ohňostroja, pripravte mu miesto, kam sa môže schovať. Vytvorte mu chránený priestor a útočisko, kde bude hluk petárd najmenej počuť a v ktorom sa bude cítiť bezpečne. Zatiahnite žalúzie alebo závesy, dokážu čiastočne stlmiť ako hluk, tak aj svetelné efekty. Môžete tiež pustiť televízor alebo hudbu, aj to sčasti prekryje zvuky ohňostrojov.
Dajte mu tam pelech, vodu a buďte na blízku, kým sa neupokojí. Pokiaľ si bude chcieť zaliezť niekde inde v byte, nechajte ho a nenúťte, aby bol pri vás. Upracte všetky predmety, ktoré by pes mohol v panike rozbiť, aby sa nezranil. Na psa hovorte pokojne a správajte sa normálne, rozhodne ho za jeho strach a prejavy stresu netrestajte, nedávajte mu ale ani maškrty. Mohol by si myslieť, že sa chová správne, a preto dostáva odmenu.
Ak máte strážneho psa, ktorý žije vonku, urobte výnimku a vezmite ho do domu, kde sa bude cítiť bezpečnejšie. Rozhodne psa počas ohňostrojov nenechávajte vonku.

✅ Prípravky na upokojenie pre psa

Pokiaľ už zo skúsenosti viete, že váš pes bude silvestrovské oslavy pravdepodobne zle znášať, môžete siahnuť po prášku na upokojenie pre psa s prírodnými výťažkami alebo použiť prípravky pre psov na báze feromónov či difúzormi rozprašujúce upokojujúce látky. Psychickú pohodu a rýchle upokojenie v situáciách, ako je stres a panika, prinášajú napríklad Bachove kvapky pre psov alebo prípravky na upokojenie pre psov Alavis Calming. Je ale treba počítať s tým, že je vhodné tieto prípravky nasadiť s predstihom. V každom prípade odporúčame konzultovať všetko s vašim veterinárnym lekárom, ktorý odporučí to najvhodnejšie pre vášho miláčika.

❓Ako sa pozná stres u mačiek?

Silvestrovské oslavy sú veľmi náročné aj pre mačky. Pretože majú perfektný sluch a výborne vyvinuté zmysly, hluk petárd a záblesky ohňostrojov ich veľmi stresujú, snažia sa preto z nepríjemnej situácie uniknúť.
Ako spoznáte, že je vaša mačka v strese?
• Ukryje sa v neprístupnom mieste.
• Mňauká a trasie sa.
• Rýchlo behá po byte sem a tam.
• Má hnačku, neudrží moč, zvracia.

❓Ako upokojiť mačku na Silvestra?

Pokúste sa vytvoriť vašej mačke také podmienky, aby silvestrovskú noc prežila v čo najväčšom pokoji a pohodlí. Pokiaľ máte mačku, ktorá chodí von, nechajte ju na Silvestra radšej doma. Na mačku má veľký vplyv aj vaše správanie, snažte sa preto správať pokojne ako obvykle.
Domácich miláčikov možno na hlasné zvuky podobné tým silvestrovským postupne zvykať. A začnite už od mačiatka. Môžete napríklad mačke dávať hračky, ktoré robia hluk, či púšťať hlasno televízor a postupne všetko zosilňovať. Silvester potom možno prebehne úplne v pokoji.

❓Ako mačku najlepšie ochrániť, aby silvestrovské oslavy prečkala bez ujmy?

✅ Vytvorte mačke úkryt – zatvorte okná, zatiahnite rolety a závesy, mačacie dvierka uzavrite, aby mačka nemohla utiecť von. Pokiaľ si mačka sama nájde temný kút a ukryje sa v ňom, nerušte ju. K prekrytiu hluku z petárd môžete pustiť hudbu alebo televízor.

✅ Nenechávajte ju samotnú a zabavte ju – pokiaľ má mačka pri sebe svojho pána, reaguje na stresovú situáciu oveľa pokojnejšie. Ak teda nemusíte, nenechávajte mačku doma samotnú. Skúste ju nejako zabaviť, obľúbenou hrou či lovom maškŕt, mačka unavená hraním potom ľahšie zaspí a tiež lepšie znáša hluk a svetlá ohňostrojov.

❗️Dajte pozor na možný útek mačky – napríklad pri otváraní dverí, pokiaľ k vám príde niekto na návštevu. Ak máte mačku čipovanú, aktualizujte údaje v databáze.

✅ Použite lieky na upokojenie pre mačky – môžete vyskúšať napríklad prípravky radu Feliway, ktoré majú upokojujúce účinky vďaka obsahu kópie mačacích feromónov šťastia a harmónia. Alebo napríklad Bachove esencie pre mačky, ktoré dokážu spoľahlivo upokojiť aj vášho domáceho maznáčika. V každom prípade odporúčame konzultovať všetko s vašim veterinárnym lekárom, ktorý odporučí to najvhodnejšie pre vášho miláčika.

‼️ Ohňostroje a petardy dokážu vyľakať aj človeka, hoci s nimi počíta. O to väčší stres prežívajú naši domáci miláčikovia, pre nich silvestrovské oslavy rozhodne veľká zábava nie sú. Pokiaľ sa ale budete riadiť našimi radami, môžete Silvester svojim maznáčikom trochu spríjemniť a spoločne si užiť príchod nového roka. ‼️